Stokholma: Praktiska informācija tūristiem

Praktiska informācija tūristiem

Tilts pie parlamenta. Foto: Guntars Veinbergs

Veikali

Lielāka daļa veikalu ir atvērti no 9.30 līdz 18.00 darbdienās. Sestdienās no 9.30 līdz 14.00. Svētdienas lielākā daļa zviedru veikalu ir slēgti. Sīkāka informācija par veikaliem nodaļā “Iepirkšanās Stokholmā”.

Aptiekas

Zviedrijā agrāk bija divu veidu aptiekas. Parastās “valsts aptiekas”, kas bija valsts kontrolēts monopols. Valsts aptiekas viegli bija pazīt pēc zaļās emblēmas un to darba laiks ir tāds pats kā veikaliem. Otra veida aptiekas ir privātās jeb “dabas aptiekas”, kurās nepārdod medikamentus bet galvenokārt homeopātisku ārstnieciskos līdzekļus. Pēc privatizācijas aptieku piedāvājums ir plašs. Dežūraptieka C.W.Scheele atroda spie Centrālās stacijas. Klarabergsgatan 64. Atvērta ik dienas, visu diennakti. Foto: JensPersson.

Sabiedriskais transports

Stokholmai ir labs sabiedriskā transporta tīkls, kas sastāv no metro, autobusiem un elektriskajiem piepilsētas vilcieniem. Dažviet satopamas arī nelielas tramvaju līnijas. Pilsētas un sabiedriskā transporta plānu var iegādāties “Tūrisma centrā” pie Zviedrijas nama (Hamngatan 22) un apskatīt stacijās. Satiksmes aplikācija noderēs plānojot braucienus pa Stokholmu 

Metro ir pats labākais, ērtākais un drošākais transporta līdzeklis. Samaksa par braucienu ir atkarīga no ceļojuma tāluma. Ja uzturēšanās Stokholmā ilgst tikai dažas dienas, tad ieteicams iegādāties tūrista karti, kuru nopērkot  24 stundām vai 72 stundām nav jāmaksā biļete nevienā pilsētas transporta līdzeklī un ir garantēta bezmaksas ieeja galvenajos muzejos un izstāžu zālēs (Skansenā u.c.)

Tūrisma centrā var iegūt izsmeļošu informāciju par dažādām tūrisma kartēm un to izmantošanas iespējām. Te var iegūt ziņas arī par ekskursijām pa pilsētu ar autobusiem un kuģīšiem un to cenām.

Taksometri

Stokholmā ir viegli atrast taksometru, taču ieteicams izvēlēties lielo taksometru firmu pakalpojumus, kas izmanto noteikto tarifu un ceļojuma beigās jūs nesagaidīs nepatīkams pārsteigums. Šo lielo firmu simbols grezno automašīnas un tās viegli pazīt jau pa gabalu

Tās ir : Taxi 020 (telef. nr. 020 202020), Taxi Stockholm  (telef. nr. 08 15 00 00) un TAXIKURIR (telef. nr. 30 00 00). Ar privātajiem taksometru šoferiem nav ieteicams ielaisties, īpaši brīvdienu vakaros un naktīs, jo viņu cenas mēdz dubultoties un bieži vien šie “šoferi” nepārzin pilsētu, tāpēc vadās jūs ilgi, nesekmīgi, kas rezultātā būs dārgi un nepatīkami.  Arī ierodoties stāvvietā jums, kā klientam, ir tiesības izvēlēties savu taksometru un nevis ievērot pašu taksometru šoferu noteikto rindu. Ejiet droši klāt tām automašīnām, kuras grezno trīs iepriekš nosauktie simboli un neievērojiet “privātistu” iebildumumus. Īpaši to ieteicams ievērot lidostās un ostās.

Tualetes

Publisko tualešu Stokholmā joprojām nepietiek. Taču tās visdrošāk atrodamas lielveikalu augšējos vai apakšējos stāvos, īpaši atzīmētās vietās. Lielākoties par samaksu (10 kronas). Tualetes ir arī visās kafejnīcās un restorānos. Ieteicams izmantot arī tualetes kinoteātros, kas ir bez maksas.

Hoteļi, viesnīcas, nakšņošana

Grand Hotel, foto: Guntars Veinberg

Izvēli nosaka jūsu naudas maciņa biezumu.  Stokholma piedāvā vairākas saprātīgas iespējas dažādiem ceļotājiem ar atšķirīgām servisa prasībām. Jūlijā, kad iestājas atvaļinājumu laiks, daudzas viesnīcas pazemina cenas, jo biznesa darījumu cilvēki šajā laikā vairs nav gatavi ceļot. Viens no visdārgākajie hoteļiem ir “Grand Hotel”, Södra Blasieholmskajen 8. Te katru gadu decembrī pametas Nobeļa prēmijas laureāti un šis hotelis ir iecienita dažādu valsts vadītāju apmešanās vieta. Par viesu klātbūtni liecina virs viesnīcas plīvojošie karogi. Telef. nr. 46 8 6793500.

Vecpilsētas iela. Foto: Guntars Veinbergs

Anno 1649arī ir dārga viesnīca. Nams celts XVII gs. un tajā saglabāts tā laika interjērs. Piemēram tapetes izveidotas pēc Drotningholmas pils metiem. Adrese: Mariagränd 3, tel. 46 8 6440480. Vecpilsētā atrodas arī mazākas viesnīcas, t..i, Lady Hamilton, Storkyrobrinken 5, tel.nr. 46 8 234680, Lord Nelson, Västerlånggatan 22, telef. nr. 46 8 232390, “Victory, Lilla Nygatan 5, telef. nr. 46 8 143090. Patīkams, neliels angļu stila hotelis ir “Bentleys hotel, kura istabas ir ļoti atšķirīgas un orģināli iekārtotas. Drottningatan 77, tel. nr. 46 8 141395. Clas på hornet” jeb “Klāss uz stūra” ir seno laiku viesnīciņa, kas saglabājusi XVII un XVIII gadsimta šarmu, jo šeit savulaik nakšņojušas karaliskas personas un tāpēc telpu nosaukumi atbilst seno apmeklētāju vārdiem. Zviedri bieži izmanto šo viesnīcu savam kāzu ceļojumam. Adrese: Surbrunnsgatan 20, telef. nr.  46 8 165130. Brunnen cenas tuvojas normālcenām. Istabu interjērs ir neparasts un personāls mēdz izmitināt viesus izejot no tā kādu iespaidu viesis uz viņu ir atstājis. Interesants testu veids. Adrese: Surbrunnsgatan 38, telef. nr. 46 8 150420.

Vispraktiskāk izvēlēties lielās viesnīcu ķēdes. Tādas kā Scandic, kas piedāvā savas viesnīcas praktiski visos Ziemeļvalstu pilsētu centros. Viesiem no Rīgas prāmja noderēs Ariadne.

Ceļotāju nami

Ceļotājiem divatā vai pulciņā ieteicams pārnakšņot tā sauktajos “Ceļotāju namos”, kas ir visai izplatītas naktsmājas daudzās Eiropas pilsētās.  Stokholmā ir vairāki šādi ceļotāju nami, kas atrodas pilsētas centrā un arī ārpus centra robežām.

Tiem, kas Stokholmā ierodas bez sava transporta līdzekļa, ieteicams apmesties centrā. Gadījumā, ja jūs esat Starptautiskās tūrisma asociācijas biedri, tad noderēs iespēja izmantot cenas atlaidi (kas tiek piedāvāta organizācijas biedriem). Šeit pagatavot maltīti kopīgajā virtuvē (šāda iespēja nepastāv tiem, kas apmetušies viesnīcā). Ja gultasveļa paņemta līdzi no mājām, tad nakšņošana ceļotāju namā ir vēl lētāka. Istabiņās parasti ir sākot no divvetīgām un lielākākas. Istabās ir slēdzami skapji, tāpēc bagāžu pa nakti var ieslēgt. Gaitenī mēdz būt vairākas dušu telpas, arī virtuve ir koplietošanas un to var izmantot maltītes pagatavošanai visi ceļotāju nama viesi.

Gultasvietu var pasūtīt pa telefonu iepriekš, jau laikus.

Stokholmas iecienītākie ceļotāju nami ir:

Ceļotāju nama af Chapman istaba Stokholmā. Ir pieejama arī virtuve un atpūtas telpas.

 af Chapman, vecs mācību burinieks, kas pietauvots pie Šepsholmenas salas centrā iepretī pilij, līdzās Nacionālajam muzejam. Kajītes nelielas, romantiskas. Virtuve – ceļotāju namā krastā. Telefona nr. 46 8-6795015. Atvērts visu gadu.

 

Skeppsholmens STF vandrarhem, atrodas tieši pretī buriniekam. Atvērts visu gadu. tel. nr. 46 8 6795017. Gustaf af Klint, Stadsgårdskajen 153, kuģis, kas pietauvots netālu no metro “Slussen”. Četrvietīgas kajītes. Atvērts visu gadu. Telef. nr. 46 8 6404077, vai 46 8 6404078. Långholmens vandrarhem, sens cietums, kas pārbūvēts par ceļotāju namu un viesnīcu. Atvērts visu gadu, izņemot Ziemassvētkus un Jaungadu.  Telef. nr. 48 8-6680510. Zinkensdamm STF Vandrarhem, atrodas Söder, adrese: Zinkensvägen 20, telef. nr. 46 8 6168100.

Stokholmā ir arī citi ceļotāju nami, priekšpilsētās, uz salām. Lai uzzinātu arī šīs adreses, ieteicams sazināties ar Zviedrijas nama Tūrisma centru

 

Ceļveža sadaļas:

Sākums: viena diena Stokholmā. Digitāls ceļvedis

Mazliet par Stokholmas vēsturi

Vecpilsēta 

Kungsholmena (Kungsholmen)

Normalme ( Norrmalm) un pilsētas centrs

Vāsastāna (Vasastan) Ēstermalme (Östermalm)

Sēdermalme (Södermalm)

Jūrgordena sala (Djurgården)

Stokholmas muzeji

Centra muzeji

Nacionālie parki

Praktiska informācija tūristiem

Peldbaseini

Skatu vietas

Restorāni

Dažas pusdienu un vakariņu vietas vecpilsētā

Restorāni ārpus vecpilsētas

Klubi, bāri, diskotēkas

Kafejnīcas

Īpašas kafejnīcas ārpus centra

Iepirkšanās maratons Stokholmā

Lielveikali un veikalu galerijas

Noderīga informācija

Īsa vārdnīca

Piezīme:

Ceļvedī minētās adreses, nosaukumi, telefonu numuri var ar laiku tikt nomainīti. Šāda prakse Zviedrijā eksistē, tāpēc lūdzam lasītājus ņemt vērā šo apstākli. Norādīto datu nomaiņas gadījumā, iesakām griezties Zviedrijas ziņu birojā, telef. nr. 118118.

 

Översättningsbyrå Baltic Media Translations .jpeg
Översättning – Översättningsbyrå Baltic Media Translations

 

 

 

2 comments

  1. Jautājums ! Svēdienās Stoholmā var novietot auto bez maksas, vai tās ir maksas prieks kā jebkuru citu dienu ?

    Patīk

Leave a Reply